A „minimális erőfeszítés” elve

In Elmélet by Szatmári L. Miklós

Az egységbe rendezett lét utánajárás nélkül ismer,

keresés nélkül lát, és cselekvés nélkül véghezvisz.

Lao Ce:Tao Te King

Ez az alapelv magához az FMT esszenciájához kapcsolódik, annak mintegy mélyebb, gyakorlatiasabb megnyilvánulása. A lényege annak felismerése, hogy az univerzumot működtető Intelligencia, mely a természeti erőkben nyilvánul meg, mindig a legkisebb erőfeszítés nélkül teszi a dolgát. Ritmus, Harmónia és Egyensúly jellemzi. Bölcsebb kapcsolódni és ráhangolódni, mint ellenállni neki. A természetben nem látunk olyan jelenséget, amely erőlködve működne, legyen szó a növény vagy állatvilágról, a Föld hatalmas változásairól vagy akár a kozmikus jelenségekről.

Minden szellemi iskola alapja ez a törvény. Természetesen adott céljaiknak megfelelően használják ki a benne rejlő lehetőségeket. A harcművészetekben az egyik legszebb példa az aikidó, amely megmutathatja bárkinek, hogy milyen hatalmas erő rejlik az egyébként finom mozdulatokban. A jóga gyakorlása közben szintén óriási fejlődési lehetőséget rejt magában a törvény ismerete, bár ott ismét más a cél. Persze a hétköznapi élet bármely területén (vállalkozás, üzlet, karrier, sport, stb.) is megfigyelhetjük, hogy amikor a flow (szabad áramlás) állapotba kerülünk, ott nincs erőfeszítés és erőlködés, mégis a legjobb teljesítményt hozzuk ki képességeinkből és lehetőségeinkből.

Az eredmény “vitathatatlan”: de hogy adott esetben nem rajtunk, hanem másokon csattan az ostor, ne tévesszen meg senkit.

Ennek az alapelvnek a mélyebb megértése és felhasználása kínálja a gyógyírt az egyik legnagyobb tévedésre, ami jelen kultúránkat jellemzi, s tudattalanul majd minden ember cselekedetei mélyén ott rejtőzik. A „szenvedés nélkül nincs siker”, az „élet harc a túlélésért”, a „küzdj és bízva bízzál” mind olyan elképzelések, melyekkel tagadhatatlanul hatékonyan lehet átalakítani a bel és külvilágunkat egyaránt. Azonban ezért óriási árat kell fizetni. Ez pedig az öröm, könnyedség és boldogság eltűnése a cselekvésből. Már amennyiben nem figyelünk az ilyen hozzáállásban rejlő minőségekre, mert akkor a meggyőződésnek megfelelően minden tett szenvedéssel és konfliktussal jár együtt. Hogy adott esetben nem rajtunk, hanem másokon csattan az ostor, ne tévesszen meg senkit. Hiszen, mint tudjuk, minden tett eredménye előbb utóbb visszatér…

Bár ezek a téves elképzelések jelenlegi civilizációnk alapelvei, amelyek a hagyományos anyagelvű tudományban gyökereznek, lépjünk túl rajtuk, hiszen a kvantumfizika, mint az új tudományos világkép fundamentuma, megjelenése megváltoztatta ezeket az alapelveket. Így ugyanarra a következtetésre juthat, aki mélyebben megértette annak üzenetét, mint aki az ősi, keleti filozófiák tudását ismeri. Világosan megmutatta, hogy a fenti téves meggyőződések korlátozottak és károsak.

A bel és külvilágunk átalakuláshoz valóban kell erő, kitartás és fegyelem, de annak minőségei a rugalmasság, könnyedség és a finomság legyen, melyek mind a szabad áramlás (free moving) eredményeképpen jelennek meg. Az erőfeszítés, a túlzott akarat jellemzője egy olyan erő, melynek jellemzője a merevség, darabosság, nehézkesség és a nyersesség.

Ez az alapelv tehát azt mondja ki, hogy ha képesek vagyunk belső érzékelésünket fejleszteni, azzal felismerni a saját természetünk jellemzőit és annak ritmusa szerint élni, akkor kevesebb erőfeszítéssel sokkal messzebbre juthatunk. Ráadásul sokkal örömtelibben és hatékonyabban alakíthatjuk a valóságunkat olyanná, amilyenné szeretnénk – legyen szó vállalkozásról, üzletről, munkáról vagy az élet bármely más területéről.

Borítőkép: Photo by Roman Synkevych on Unsplash