A térdfájdalomról – személyes tapasztalat alapján

In Elmélet, Mozgáselmélet by Szabolcs

A fájdalom, aminek végső soron hálás vagyok, rálökött egy olyan útra, amely teljesen felülírta a mozgáshoz fűződő viszonyomat. Ennek köszönhetően született meg az FMT.

Térdfájdalmam évek óta gyötört. Olyan belső erő feszítette lábam, hogy nem ritkán éjszaka is felébredtem. Ám a harcművészeti edzéseket és a mozgást nem szerettem volna abbahagyni.
Egy hosszabb japáni utazáson valami megváltozott. A kinti gyakorlás teljesen más minőségben zajlott, mint amit korábban tapasztaltam. A hosszú, lassú mozgások és az önfigyelés újfajta érzékenységet kezdett bennem kifejleszteni. Rákényszerültem, hogy próbáljam a térdfájást elengedni, s nem harcolni vele.

Egyik nap a csoda bekövetkezett: este leültem, magam alá húztam sajgó lábam, és a következő pillanatban éreztem, hogy mint lyukas lufiból a levegő, úgy szabadul ki térdemből a fájdalom.

Ennek már 15 éve, a térdeim azóta rendben vannak. Fájdalmak időről időre felmerülnek (derék, váll…), de ezek eltüntethetőek. A fájdalmat tekinthetjük egyfajta energiablokk eredményének, melynek feloldását a test mint egység tudatos használatával és a fájdalom elengedésével érjük el.