Feszültségoldás több dimenzióban

In Elmélet by freemovtech

Fél évvel ezelőtt olyan mozgásformát igyekeztem találni magamnak, ami változatos, kihívások elé állít és jól használható az önismereti munkámban. Abban az időben mind testileg, mind szellemileg rugalmatlannak, blokkoltnak éreztem magam. Mintha folyamatosan egy erőltetett egyensúlyt kényszerítettem volna magamra. Ez egy túlfeszített állapotot hozott létre bennem. Erőtlennek, tengelynélkülinek éreztem magam. Ezen szerettem volna változtatni.

Keresgélésem közben két, számomra vonzó lehetőségre lettem figyelmes. Az egyik a Movement elnevezésű edzésforma, mely Ido Portal rendszerén alapul. Gyakorlói elképesztő dolgokat művelnek a testükkel. Talajközeli mozgások, állatjárások, akrobatika, flow. Mindaz, amitől egész életemben rettegtem. A másik nagyon vonzó lehetőség az FMT volt. Mivel szeretem túlgondolkodni és túlbonyolítani a dolgokat, egyszerűen mindent „túl” csinálni, a Movement mellett döntöttem. A FMT akkor oly egyszerűnek tűnt.

Elkezdtem a Movement edzéseket, és rövid időn belül azzal szembesültem, hogy lesérülök, valahogy nem áll rendszerbe az egész. Néha azt sem tudtam, hogy mit csinálok a testemmel. Mintha az irányításom nélkül történne velem a mozgás. Arra gondoltam, hogy biztosan az erőnlétemmel van a problémám, ezért még intenzívebb akarattal erőltettem a gyakorlatokat, melynek további sérülés lett az eredménye. A sérülések és a kiújuló betegségem miatt parkolópályára kényszerültem. Ideje volt átgondolni, hogy mi történik.

Ekkor jött újra szembe velem az FMT. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy már 2 alkalommal milyen mély és erős változásokat hozott számomra fizikai, mentális és érzelmi szinten is. A testemben lévő blokkok tudatosítása automatikusan hozott felismeréseket azzal kapcsolatban, hogy hogyan kapcsolódom másokhoz. Milyen megoldási stratégiákat alkalmazok egy előttem álló, számomra nehéznek tűnő feladat megoldásakor. Ami pedig hihetetlen, hogy a testtartásomban, mozgásomban végzett korrekció, automatikusan megoldást hoz az életem más területein is. Azt vettem észre magamon, hogy a stabil állással, a függőleges tengely tudatosításával valahogy egy tisztább és egyszerűbb gondolkodás jelent meg az elmémben. Tudatosítva a testem különböző pontjain keletkező vagy jelen lévő feszültséget, azt lazítva, automatikusan érkezett meg hozzám egyfajta lazaság és egy megnövekedett belső erő érzése.

Egy korábbi poszt próbálja elhelyezni az FMT-t a tudatos mozgások palettáján. Ezt olvasva próbáltam valamilyen „dobozba” belehelyezni vagy összehasonlítani a Movementtel, de nem jártam sikerrel. A mostani tapasztalatommal az FMT-t választanám és csak utána állnék neki akrobatát játszani.

Jelenleg mindent, amit az FMT gyakorlásokon tanulok, igyekszem beépíteni a Movement edzéseken. A helyes tartás, a feszültségek lazítása érezhetően megkönnyíti egy-egy testhelyzet felvételét és kitartását. Ilyen például a vállon állás. Ebben én rendszeresen lesérültem. Most pedig még csak feszültséget sem érzek.

Számomra az FMT a megoldás a fél évvel ezelőtt bennem megjelenő igényekre.

 

Photo by Lacie Slezak on Unsplash