​Keiko FMT Mozgáskultúra

A Keiko FMT Mozgáskultúra az áramló erő megtapasztalását segítő technika, amely a célzott mozgáshatékonyság és az egészségmegőrzés, ill. rehabilitáció területén nyújt segítséget.

Ajánljuk tehát:
- profi sportolóknak, akik hisznek abban, hogy a rugalmas, áramló erő tudatos alkalmazása segít mozgáshatékonyságuk növelésében, 
- hobbi sporolóknak, akiket mélyebben izgat a mozgás mint olyan összetettsége, és adott aktivitásukat szeretnék még hosszú évekig, fejlődő egészséggel űzni,
- rehabilitációra szorulóknak, aki testi vagy akár lelki gyógyulást keresnek, és hisznek abban, hogy a testtel való tudatos és egészséges munka teljes rekreációt eredményezhet,
- új mozgásra fogékony jelölteknek, akik nem a fitnesztermek kalória- és izzadtságelvű mozgásait keresik, hanem akik szemléletet szeretnének váltani a mozgáshoz való viszonyukban.

A módszer lényege, hogy különféle egyéni és páros gyakorlatokban provokáljuk tartásunkat/mozgásunkat, megfigyeljük ösztönös reakcióinkat, majd szükség esetén felülírjuk azokat feszültségmentes megoldással, végül felismerjük az ütközésmentességben rejlő hatékonyságot. A mozgáselmélet alapjait a harcművészetből kölcsönöztük, de a harci keretet lehántottuk a gyakorlatokról. 

Program:
- 5 -10 db. személyes vagy igény szerint pár fős foglalkozás (5 x 60-75 p.)
- Egy foglalkozás díja 1-2 főnek 15.000 Ft/foglalkozás, 3-4 főnek 20.000 Ft/foglalkozás 

A Keiko FMT gyakorlatait 7 egységbe rendeztük:

1. tartáskorrekció
2. erőfejlesztés
3. egyensúlyfejlesztés
4. koordináció-fejlesztés
5. erőadás-fejlesztés
6. páros koordináció-fejlesztés
7. eszközös gyakorlatok

Tapasztalatunk szerint 5-10 alkalom szükséges ahhoz, hogy valós rálátásod legyen a módszer lényegére. Javasolt a heti egy foglalkozás, de sok múlik azon, otthon mennyi "házi feladatot" végzel el. Kínálatunkban olyan speciális, személyre szabott tananyagot kapsz, amely egyrészt kiszolgálja azt a célt, amit az elején meghatározol, másrészt egy olyan komplex tananyag kerül a birtokodba, amellyel után te magad is szabadon gazdálkodhatsz.

1. Tartáskorrekció
A helyes tartás az extra erő (erőlködés) nélküli tartás bármely pozícióban. Gyakorlatainkkal segítünk felismerni, hol van feszültség testünkben. Ennek érdekében erővonalak tudatosításával építjük fel testi struktúránkat. 
Koncentrációfejlődés, egészséges, fájdalom nélküli testhasználat a mindennapokban.

Példavideó tartáskorrekcióra

2. Erőfejlesztés
A valós erőt az FMT-ben nem izomerő fejlesztéssel, hanem testrészeink minél érzékenyebb összekapcsolásával nyerjül. E gyakorlatok testi szinten elsősorban ízületeinket, szalagjainkat erősítik, csak utána izmainkat.
Erőállóképesség, izommunka fejlődése, mozgáshatékonyság egyéb sportokhoz.

Példavideó erőfejlesztésre

3. Egyensúlyfejlesztés
A helyes egyensúly erőlködésmentességen és izolációs képességen alapul. Bár görbén sem feltétlenül esünk orra, ám ez a testnek nem ideális. Az izolációs képesség fejlesztésével képessé válunk csak azzal a testrésszel balanszírozni (mozogni), amivel muszáj.
Könnyedség, stabilitás a mindennapokban, az egyéb aktivitásokban.

Példavideó haladó egyensúlyfejlesztésre

4. Koordináció-fejlesztés
E gyakorlatok egyszerű mozgásainkat, haladásainkat fejlesztik. Folyamatos mozgásokat (pl. sétákat) gyakorlunk izolációt megkövetelő felsőtest- és karmozgásokkal. 
Mozgáshatékonyság, rugalmas reakciókézség akár az élsportokban is. 

Példavideó koordináció-fejlesztésre

5. Erőadás-fejlesztés
Az erőadás az FMT legspeciálisabb tananyaga. Lényege, hogy az erő ideális esetben szabadon, magától áramlik, ha a test struktúrája helyesen felépített, és a gravitációval együtt "működik". Társ segítségével hamar lemérheted, mennyire összerendezett testhasználatod, mennyire erőlködsz szembenállás esetén, és hogy a valós hatékonyság könnyedségen alapul.
Konfliktuskezelés testi-lelki dimenzióban, harcművészeti kézségfejlesztés. 

Példavideó erőadás-fejlesztésre

6. Páros koordináció-fejlesztés
A páros koordináció az egyéni koordináció magasabb szintje. Páros, együttműködésen alapuló gyakorlatokat jelent. 
Együttműködési kézségfejlesztés, finomreakció kialakítása. Tudatosság kibővítése.

Példavideó páros- koordináció fejesztésre

7. Eszközös gyakorlatok
Eszközök (pl. hosszú bot, fitneszlabda) bevonásával kereteinket kibővítjük, testünk összerendezését magasabb szintre emeljük. 
Játékos összetettség.

Példavideó haladó, páros eszközös gyakorlatra