Somogyvári Szabolcs,
FMT alapító, vezető tréner

Szabolcs a mozgás művészetével a harcművészeten keresztül találkozott. Tíz évnyi gyakorlás után 2001-ben, Japánban ismerkedett meg egy visszavonultan dolgozó, de életét a mozgás tanulmányozásának szentelő mesterrel, aki figyelmét a testtudatosságra irányította. Szabolcs ekkortól kezdte el a minden mozgásban jelen lévő (harcművészettől független) lényegiséget kutatni.

A következő évek nehéznek bizonyultak, mert a hagyományos japán képzésben nem sok energiát fordítanak a magyarázatokra. Figyeld, értsd és gyakorold! - éves japáni látogatásai végeztével ezzel az utasítással tarsolyában tért haza. Itthoni gyakorlásai során az Alexander-technika segítette, amely a test és tudat összefüggéseire a lehető legegyszerűbb formákkal, de a legvelősebben mutat rá.

2013-ban a kép ismét tisztulni látszott: eszközös (katori japán kardvívás) és pusztakezes (Aunkai) technikák esszenciáját jobban megértve megfogalmazódott benne a gondolat, hogy a mozgás alapelveinek értelmes tanítása bármely mozgásrendszer gyakorlójának nagy segítséget nyújthat.

E gondolat manifesztálódása az FMT, amely 2016-ra könnyen tanítható és befogadható rendszerré állt össze. A technika segítséget jelenthet mindenkinek, aki mozgással a mozgás szeretetéért, hatékonyságáért foglalkozik, de mindazoknak is, akik egészségük érdekében a testükkel értelmesen szeretnének törődni.

Image

Moravetz Orsolya, tréner

Orsi életében gyermekkora óta fontos szerepet tölt be a mozgás és a különböző művészeti ágak szeretete: először a tánc, majd az éneklés, végül a színház világa felé fordult érdeklődése. Az éneklés kapcsán ismerkedett meg az Alexander-technikával, majd 2013-ban Somogyvári Szabolcshoz kezdett edzésekre járni a Keiko Akadémiára. Ekkor keltette fel figyelmét az itt tanult mozgásforma és az előadóművészetekhez szükséges, felesleges feszültségektől mentes testhasználat közötti hasonlóság, valamint ezek fizikai és mentális összefüggése.

Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Békéscsabai Jókai Színház mellett működő Színitanházban végezte, jelenleg a Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskolájának hallgatója. A doktori képzés keretében folytatott kutatása a testtudatot fejlesztő művészetek és mozgásformák, elsősorban a Free Moving Technique gyakorlásának tudományos vizsgálatára épül. Különösen érdeklődik az FMT művészeti területeken való alkalmazása, valamint annak perspektívái iránt, milyen szerepet tölthet be az FMT a testi–lelki egyensúly elérésében és megtartásában.

Major Attila, tréner

Attila 2001-ben találkozott Szabolccsal és az aikidóval.

A harcművészeti gyakorlásokkal töltött évek és Szabolccsal közösen bejárt utak során a testhasználat újabb és mélyebb rétegeivel ismerkedhetett meg. A pusztakezes mellett fegyveres irányzatokat is tanult, valamint foglalkozott jógával és tai chi-val.

Építészmérnökként egészséges, élhető ökoházak létrehozásán dolgozik, mindemellett komolyan foglalkoztatja az emberi test statikája, anatómiája azaz a test építészete is.

2014 óta foglalkozik gyermek és felnőtt harcművészeti oktatással.

Az FMT-ben nagy lehetőséget lát. Hiszi, hogy a szabad mozgás technikájának friss lendületével, könnyen elsajátítható elvei és gyakorlatai mentén egyre többen kaphatnak megoldást az ülő- és stresszes munka okozta torzulásaikra, valamint megváltást az évek alatt felhalmozott helytelen mozgáskoordinációs szokásaikra.

Szeicz Anita, média

Anita négy évesen kezdett szertornázni a Vasasban, melyet a sporttagozatos általános iskola megkezdésével a Honvédban folytatott. Ezt követően tizenévesen néhány évig műugrott, majd a falmászást is kipróbálta. Tíz éve hobbi szinten röplabdázik.

Az FMT-vel tavaly egy Basic tanfolyam során találkozott. Lenyűgözte, hogy néhány óra leforgása alatt a figyelemmel és a testtel való munka milyen mentális változásokat képes eredményezni. A jövőben szeretné elmélyíteni ezeket a tapasztalatokat és egyre többet foglalkozni az FMT-vel. 

Idegenforgalmi szakközgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Érdekli az utazás, a közösségépítés, a természetvédelem és a spiritualitás.

Tizennyolc éve hobbija és szenvedélye a fotózás. Örömmel készíti a fényképeket az FTM weboldalára. További képei ITT láthatók.