Mi Keiko FMT?

A Keiko FMT célja szerint olyan önfigyelésen nyugvó rendszer, amellyel feszültségérzékennyé válsz, azaz képes leszel észrevenni testedben a jelen lévő/megjelenő blokkokat, és képessé válsz a valós elengedés gyakorlására közvetlenül testi, közvetve mentális szinten.

Keiko = harcművészeti esszencia
FMT = free moving, azaz szabad áramlás technika

A Keiko FMT célja a konfliktusos helyzetek ütközésmentes feldolgozása. Ebben segítségünkre van a konfrontáció kezelésének harcművészeti esszenciája, de mindez harci környezet nélkül, bárki által gyakorolhatóan: a harc iránt egyáltalán nem érdeklődők számára is lehetséges gyakorlási felületet nyújt a fejlődésünket gátló, az énhez testi/mentális szinten kötődő jellemzők felfedezésére.

  A Keiko FMT-t Somogyvári Szabolcs hozta létre, 25 év intenzív harcművészeti gyakorlást követően. A Keiko FMT csírája egy komoly, 8 évig tartó térfájdalomból fejlődött ki. Később, az alább ovasható élményére alapozva hozta létre a Keiko FMT-t.

   


  „Japánban, a mesterem házában történt… Mai napig éles a tapasztalatom arról a pár másodpercről, amikor teljesen megadva magam a fájdalomnak leültem törökülésbe, és mint szelepből a levegő, úgy távozott örökre (!) a fájdalom a térdemből.” Szabolcs

  Mozgás és konfrontáció
  A Keiko FMT két lényegi oszlopa a mozgás (test- és elme szinten), ill. az ütközésmentes konfliktuskezelés. 
  A mozgásban való gondolkodás leképezni igyekszik azt a tényt, hogy minden mozog, ill. hogy az elme és test egymástól elválaszthatatlan, koherens egész. Mivel ez így van, sokan (jóga, tai csi, speciális gimnasztikák), stb.) igyekeznek a mozgás felől hatást gyakorolni az elmére, a test tudatos művelése felől megközelíteni az önfejlesztést. Ám a Keiko FMT speciális mozgáseleme a konfrontáció ütközéstől mentes feldolgozása a test és az elme szintjén. 
  A KEIKO FMT azért lehet eredményes önfejlesztő módszer, mert a konfrontációkezelési technikája a hétköznapi életben is alkalmazható. Az ütközésmentes konfliktuskezelés központi eleme az áramló erő használata.

  Az erő természete: az áramló erő
  Sokféle erőt ismerünk. De mondhatjuk, hogy az erő alkalmazásához mindig valami akarás és célorientáltság tapad. 
  Nem így az áramló erő esetében. Az áramló erő a természet erejéhez hasonló, hatékonysága a természetességben, a természeti erőkkel való összhangban tud megnyilvánulni. A legegyszerűbb FMT-s példával élve: függőlegesen állhatunk erőlködve, extra (izom)erőt használva, de állhatunk összhangban a természettel, azaz természetesen. Ez utóbbi esetben használjuk a gravitációt, stabilan állunk, aminek köszönhetően az ízületek önhordók, így elkerülhető az extra erőfeszítés. 
  Az áramló erő működtetésének legizgalmasabb dimenziója a páros gyakorlatozás. Ilyen esetben többnyire egyszerű gyakorlatokat végzünk, amelyek során partnerünk ellenállásával (konfrontációval) és az azáltal bennünk kiváltott feszültséggel szembesülhetünk. Például, kis terpeszben állunk, tenyereinket összerakva társunkéval, és feladatunk partnerünk nyújtott kezét áttolni anélkül, hogy bármely pillanatban kibillennénk. 
  Ebben az „egyszerű” gyakorlatban felismerhetjük, mily mélyen átitat minket az akarás, de egyúttal annak kontraproduktivitását is megtapasztalhatjuk (akarással nem fog menni). A KEIKO FMT gyakorlatain keresztül kulcsot kapunk ahhoz, hogy ráérezzünk az áramló erő „hatalmára” elme szinten is, amellyel az ütközésmentes konfliktuskezelés erőlködés nélkül, ugyanakkor jó érzéssel és sikeresen végrehajtható.

  Milyen kedvező hatásai vannak a Keiko FMT gyakorlásának? 
  A KEIKO FMT-szemlélet sok oldalról hozzájárulhat egy egészségesebb látásmód kialakulásához. Ha természetessé válik, hogy az áramló erőt alkalmazzuk a mindennapok során, külsőleg és belsőleg is stabilabbá, ugyanakkor megengedőbbé válunk, hiszen az áramló erő érzékenységen és nem-konfrontáción, azaz elengedésen alapul. Ez válik testi egészségünk alapjává is.